4. Halk Sağlığı Günleri Sempozyumumuz Tamamlandı
10 Ekim 2018, Çarşamba

Sağlık Bakanlığı ile Sağlık-Sen Stratejik Araştırmalar Merkezi Enstitüsü (SASAM) iş birliğiyle düzenlenen ‘Sağlıkta Millileşme ve Yerlileşme’ temalı 4. Halk Sağlığı Günleri ikinci gün gerçekleşen dördüncü ve beşinci oturumların ardından sona erdi.

DÖRDÜNCÜ OTURUMDA ‘BAĞIMLILIKLA MÜCADELE’ KONUSU İŞLENDİ

Sempozyumun ikinci gününe Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cevdet Erdöl’ün moderatörlüğünü yaptığı  ‘Bağımlılıkla Mücadele’ temalı 4. oturumla başlandı.  ‘Türkiye'de ve Dünyada Tütün Salgını ile Mücadele’ konusunda sunumunu gerçekleştiren Sağlık Bilimleri Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Toker Ergüder, dünya da ve Türkiye’de tütünle mücadele örneklerini anlattı. Avrupa’ya göre Türkiye’deki insanların daha çok sigara tükettiğini ifade eden Ergüder, ülkemizde tütünle mücadele yasalarının uygulanmasında sorunlar yaşandığını belirtti. SASAM Sağlık Politikaları Direktörü Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan ise ‘Uyuşturucu ile Mücadele’ konusu hakkında bilgi verdi. Özellikle Türkiye’nin uyuşturucunun geçiş bölgesi olduğunu söyleyen Mustafa Necmi İlhan, emniyet güçlerini yaptıkları operasyonlar için tebrik ettiğini ve Türkiye’nin uyuşturucu kaçakçılığını en çok önleyen ülke olduğunu dile getirdi.  Sağlık Bakanlığı Sağlığın Geliştirilmesi Genel Müdürü İbrahim Barbaros Akçakaya da bu oturumda ‘Sağlığın Geliştirilmesinde Bağımlılıkla Mücadele’ konusuna değindi. Günümüzde en tehlikeli bağımlılıklardan birinin dijital bağımlık olduğunu aktaran İbrahim Barbaros Akçakaya, “Madde ve alkol bağımlığının klinik ve kriminal tarafı var ancak ne yazık ki dijital bağımlılığın böyle bir tarafı yok. Evlerimizin içinde gerçekleşiyor ve bazen farkına bile varamıyoruz” dedi.  4. Oturumun sonunda bir değerlendirme yapan Prof. Dr. Cevdet Erdöl, Türkiye’nin sigarayla mücadelede serüvenini ve yaşanan sıkıntıları dile getirdi. Sigara içenlerin sadece kendilerini değil etrafındakileri de zehirlediğini söyleyen Erdöl, bu durumun insan haklarına aykırı olduğunu ve sigara içenlerin başkasının hakkına girdiğini ifade etti. Sigarayla mücadelede denetim eksikliği olduğunu söyleyen Erdöl, bu mücadelenin ciddiye alınması ve denetimlerin de ciddiyetle yapılması çağrısında bulundu. Özellikle alınan kaçak sigaraların terör örgütlerine direk maddi destek olarak gittiğini aktaran Erdöl, ABD sigara şirketlerinin de terör örgütlerine destek verdiklerini belirtti.

SON OTURUMUN KONUSU ‘BULAŞICI OLMAYAN HASTALIKLARIN KONTROLÜ’YDÜ

İkinci günün ve sempozyumun son oturumuna SASAM Sağlık Politikaları Direktörü Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan moderatörlük yaptı. Konusu ‘Bulaşıcı Olmayan Hastalıkların Kontrolü’ olan oturumda ilk olarak Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı’ndan Prof. Dr. Pınar Okyay, ‘Türkiye'de Kronik Hastalıklar ve Sağlık Sistemine Yükü’ konusunda sunumunu gerçekleştirdi. Hastalıkların risk faktörleri hakkında bilgi veren Pınar Okyay, hastaların alması gereken önlemlere de değindi.  ‘Kronik Hastalıkların Kontrolünde Beslenme’ konusunda sunumunu gerçekleştiren Gazi Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Bölüm Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Eda Köksal ise beslenme konusunda çok yanlış bilgiler verildiğini söyledi. Türkiye’de neredeyse herkesin bu konu da uzman gibi davrandığını söyleyen Eda Köksal, beslenme konusundaki yanlış alışkanlıklarımızı dile getirdi. 5. oturumun ve sempozyumun son konuşmacısı olarak Sağlık Bakanlığı Sağlık İletişimi Daire Başkanı Mutlu Kaya, ‘Sağlıklı Yaşam Kültüründe Fiziksel Aktivite: Her Gün 10.000 Adım’ konusunda sunumunu gerçekleştirdi. Sağlık Bakanlığı’nın fiziksel aktivite için geliştirdiği projelerden bahseden Mutlu Kaya, ‘Her Gün 10.000 Adım’ projesinin oluşumu ve gelişimi hakkında bilgi verdi.

Gerçekleşen sunumların ardından toplu fotoğraf çekimiyle 4. Halk Sağlığı Günleri Sempozyumu tamamlandı.

 

 




PAYLAŞ :